Bijzondere omgeving
Natuurlogies ligt midden in een bijzonder natuurgebied, het Witte Veen. Een van de highlights van Twente. Een hoogveen gebied dat je bijna nergens meer tegen komt in Europa. Het is een super zeldzame grondsoort. Ze zien eruit als oer landschappen en het heeft iets mystieks vooral vroeg in de ochtend en laat in de avond. Dan trekt er een deken van nevel over het veen en werd verteld dat de witte wieven er dansten.
Het zijn drassige en natte gebieden die moeilijk doorgaan baar zijn. Veengebieden aan de grens waren ideale gebieden om te smokkelen tussen Duitsland en Nederland. Af en toe verdwenen er smokkelaars in het drassige moeras of werden ze berecht aan de galg op de grensovergang. Midden in het gebied staan nog altijd de oude grenspalen van Bentheimer zandsteen uit de 18e eeuw. Gesmokkeld wordt er al lang niet meer. Muisstil is het er nog wel. De spanning zit hem in het geritsel tussen de struiken. Is het een muisje, een konijn, een ree, zijn het watervogels of is het een slang. Bang? Nee, de kleine maar wel giftige zwarte adder is banger voor ons dan wij voor hem. Als je er al een ziet, geniet ie van de warme zon of schiet hij van schrik weg.
Dit stukje onaangetaste landschap met veel water is een paradijs voor vogels. Kraanvogels bijvoorbeeld, die er tijdelijk verblijven tijdens hun lange trekvluchten. Vooral bij oostenwind rusten ze graag uit in Twente. Of ganzen en kleine zwanen voordat ze doorreizen naar het warme zuiden. En… het is de ultieme relaxplek voor levendbarende hagedissen. Die liggen ’s zomers onbeschaamd te zonnen op warme stenen.
De geheime krachten achter het behoud van de natuur
Kleine weidekoeien in het gebied houden het gebied open en zorgen daarmee voor variatie in de plantengroei. De koeien komen dagelijks terug naar een plek in het Witte Veen waar de vakantiehuizen van Natuurlogies Buurse Buiten op uitkijken. Het is heel indrukwekkend om deze kudde koeien met hun jongen s ’avonds voor je terras te zien grazen. Het kan maar zo zijn dat er voor je neus een kalfje wordt geboren. Daar komt geen mens aan te pas. Dat regelt de natuur zelf wel!
80% van de CO2 uitstoot in heel de wereld wordt door 20% van het aanwezige hoogveen op aarde gezuiverd. Een topprestatie zou je zeggen. Haaksbergen is van nature relatief goed bedeeld. Veengrond bestaat uit restjes dode planten die niet verteerd zijn omdat ze onder water staan en er geen lucht bij kan. Op die dode laag groeit weer een nieuwe laag planten. Die sterft ook weer af. Zo ontstaat veengrond. Laagje voor laagje. Je herkent het, anders dan klei of zand, aan het meeveren. Alsof je over een grote matras loopt.
Geschiedenis en heropleving van Erve ’t Markslag
Over de boerederij in het gebied op Erve ‘t Markslag die al dateert uit de 15e eeuw zijn veel spannende smokkel verhalen te vertellen. In de 20ste eeuw werd het gebied ingezet voor landbouw. Natuurmonumenten en Duitse natuurbeheerders hebben ervoor gezorgd dat de landbouw weer plaats heeft gemaakt voor veen en hoogveen. Ook wordt er met het Waterschap samengewerkt om water zo lang mogelijk in het gebied te houden. Dat het hoogveen weer hersteld is, merk je aan de bijzondere diersoorten die in het gebied leven. De boomkikkers, het zeldzame gentiaanblauwtje, de ijsvogels en meer bijzondere vogelsoorten vinden hier hun thuis.
Tip van Manon!
Ben je geïnteresseerd in de helende werking van planten- en boomsoorten die het Witte Veen rijk is en de kracht van de natuur dan ben je bij Natuurlogies het goede adres! Manon struint graag met je door het bijzondere natuurgebied en laat je de natuur ervaren op een manier die ervoor zorgt dat je vol energie weer thuiskomst.
Natuurlogies ligt in een omgeving met 4 hoogveen- en heidegebieden die met elkaar verbonden zijn. Het Witte Veen, het Haaksbergerveen, het Buurserzand en het Lankheet.